اسماعیل دستگزار در گفتوگو با خبرنگار مهر، ضمن گرامیداشت فرا رسیدن سنت حسنه یلدا اظهار کرد: برگزاری مراسم شب یلدا یکی از آئینهای کهن ایرانی است که مانند عید نوروز سابقه چند هزار ساله دارد. با پذیرش تعالیم دین اسلام از سوی مردم این سرزمین، در جایی مشاهده نشده است که آئین کهن شب یلدا مخالف با آموزههای دینی اعلام شده باشد.
وی ادامه داد: اساساً برنامه اسلام در مقابل آئینهای محلّی و منطقهای جوامعی که به اسلام گرویده و مسلمان شدهاند، مبارزه با تمام سنتهای آنان نبوده و نیست، بلکه نوع تعامل اسلام با فرهنگها و سنتها، به مجموعه محتوای آنها بستگی دارد.
مسئول کانون فرهنگی و هنری آستان مقدس امامزاده سید ابراهیم خراسانی (ع) شهر لاهرود افزود: اگر سنت و آئینی مخالف کرامت انسانی و آموزههای فرهنگ اسلامی باشد، بدیهی است که اسلام با آن مقابله کرده و آن را نمیپذیرد؛ مانند زنده به گور کردن دختران که فرهنگ رایج زمان جاهلیت اعراب بوده و یا پرستش و احترام به آتش به عنوان خدایگان که در ایران کهن رواج داشت.
دستگزار گفت: اگر سنت و آئینی موافق و مطابق با آموزههای دین اسلام بوده و یا دست کم در تضاد با آن نباشد، اسلام در مورد آنها مانعی ایجاد نخواهد کرد، مانند سنت دید و بازدید، هدیه دادن و صله رحم در عید نوروز ایرانیان.
وی تصریح کرد: آئین کهن شب یلدا نیز در زمره سنتهایی است که به خودی خود نه تنها نکوهیده نیست، بلکه از آن جهت که برنامههایی مانند صله رحم و رفتن به منزل بزرگان فامیل، نشستن پای صحبتهای آنان و بیان خاطرات تلخ و شیرین بزرگترها، خواندن اشعار حکمتآمیز و رد و بدل کردن هدیهها در آن وجود دارد، در جای خود میتواند ارزشمند و مفید باشد.
مسئول کانون فرهنگی و هنری آستان مقدس امامزاده سید ابراهیم خراسانی (ع) شهر لاهرود بیان کرد: همچنین از آنجایی که این شب مصادف با شروع فصل زمستان است، از این جهت میتواند به فال نیک گرفته شود که از دیدگاه اسلامی آغاز بهار عبادت به شمار میآید.
دستگزار خاطر نشان کرد: دقت در نظام طبیعت و زیباییها و نظم موجود در آن نیز از اموری است که مورد تأکید اسلام است و اینگونه جشنها از آنرو که ناظر به چنین زیباییها و نظمهایی بوده و میتواند توجه انسانها را به بزرگی ناظم و حکمت آفریدگار جلب کند، ارزشمند خواهند بود.
وی گفت: شایسته نیست تنها به این دلیل که نامی از شب یلدا در منابع اسلامی وجود ندارد، آن را مخالف ارزشها و آموزههای دینی بدانیم، بلکه نظر اسلام بر نگهداری آئینهای ارزشمندی است که در میان اقوام و جوامع رواج دارد.
مسئول کانون فرهنگی و هنری آستان مقدس امامزاده سید ابراهیم خراسانی (ع) شهر لاهرود اذعان داشت: با توجه به پذیرش حسن و قبح عقلی، روایات فراوانی وجود دارد مبنی بر اینکه افراد بشر همواره میتوانند بنیانگذار سنتهای نیک باشند، حتی اگر در دین صریحاً به چنین آئینی اشاره نشده باشد.
وی اظهار داشت: از آنجایی که شب یلدا آغاز ورود به شبهای زمستان و نمادی از طولانی بودن شبها در این دوره است و فرصت بیشتری برای شب زندهداری، تفکر و توجه به تفاوتهای طبیعت و تقدیر شبانهروز، گرد هم آمدن اعضای خانواده و دوستان و آشنایان در آن وجود دارد، بنا بر این میتوان از این جهات آن را مورد تأیید اسلام دانست و بر حفظ و نگهداری آن تأکید کرد.
فرهنگ ایرانی اسلامی همیشه به دستگیری از نیازمندان زبانزد بوده است
دستگزار یادآور شد: بدیهی است که تأیید مراسم شب یلدا بدان معنا نیست که تمام آنچه را که به مناسبت این شب انجام میشود مورد تأیید اسلام بدانیم. اسراف و تبذیر در خوراک، پوشاک و تزئینات هیچ گاه مورد تأیید اسلام نبوده و این شب هم استثنایی از دیگر شبها نیست. غافل شدن از یاد خدا، چشم و همچشمی، لهو و لعب، بیعفتی و مواردی از این قبیل، چه در این شب انجام شود و چه در شبهای دیگر، در تضاد با آموزههای اسلامی خواهد بود.
مسئول کانون فرهنگی و هنری آستان مقدس امامزاده سید ابراهیم خراسانی (ع) شهر لاهرود با اشاره به روایات معصومین (ع) مبنی بر سفارش به صله رحم و دستگیری از نیازمندان گفت: اگر چه شبهای یلدا لحظات خاطره، شادی، همنشینی و گفت و شنودهای نشاط انگیز را رقم میزند، اما با توجه به شرایط اقتصادی جامعه، برخی از خانوادههای آبرومند و نیازمند، نمیتوانند مایحتاج طولانیترین شب سال را تهیه کنند.
وی افزود: فرهنگ ایرانی اسلامی همیشه و در همه جا به دستگیری از نیازمندان زبانزد بوده است، هر یک از ما جزئی از این فرهنگ هستیم که میتوانیم با حرکتی هرچند کوچک و ناچیز در جهت دستگیری از نیازمندان در این شب، دلی را به دست آوریم و در راستای ترویج و نهادینه کردن فرهنگ مهر و محبت گام برداریم.
نظر شما